top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıÖMER SUHA TOPALAK

HOLLANDA ANTİLLERİNDEN CURAÇAO

Güncelleme tarihi: 5 Kas 2023


Merhaba, Sipadan’dan yazımdan sonra ondan önce gittiğim başka bir dalış bölgesini yazmaya karar verdim. Bu sefer ki seferimiz Karayip Denizinin güneyinde ve Venezuela’nın kuzeyinde yer alan Hollanda Antillerinin bir parçası olan Curaçao (Kurasao) adası…

Ben buraya dalış grubu arkadaşlarımla 23 Aralık 2000 tarihinde gittim. Yılbaşını geçirdikten ve milenyuma girdikten sonra 6 Ocak 2001 tarihinde döndüm. Önce gidiş yolculuğunu anlatayım. İstanbul’dan Hollanda’ya 4 saatlik uçuş ve yaklaşık 3 saatlik bir bekleme, Amsterdam’dan Curacao’ya 10 saatlik uçuştan sonra ulaştık. İstanbul ve Amsterdam kış olduğundan çok soğuk ve karlıydı. Uçak çift katlı Boeing 747/400 idi. Kalkmadan önce buzlanmaya karşı uçağın üzerine bayağı alkol sıkıldı. Ben ilk defa çift katlı bir uçağa binmiş oldum. Uçak o kadar büyüktü ki havalanması bayağı uzun sürdü. Uzun bir uçuş olması, uçağın büyüklüğü, hava şartları beni epey endişeye sevk etmesine rağmen yolculuk çok güzel geçti. Gidişle ilgili harita ve adanın haritası aşağıda:

Bu bölgede Hollanda Antilleri olarak geçen üç ada var. İsimleri Aruba, Bonair ve Curacao

Bu adalara bu isimleri nedeniyle dalışın ABC’si deniyor. Curaçao 2010 senesinden önce Hollanda Antillerinin bir parçası iken 2010‘dan sonra Hollanda Krallığını meydana getiren dört ülkeden biri olmuştur.

Uçak Curaçao’nun tek havalimanına indikten sonra uçuş sonrası hemen dalamayacağımız için bizi bir minibüs ile başkent Willemstad’a gezmeye götürdüler. Adanın yüzölçümü 444 km2. Nüfusu 150.000 kişi. Çoğunluğu başkent Willemstad’da yaşıyor. Kentin ortası Punda ve Otrabanda olmak üzere iki bölümden oluşuyor. İki yakayı aradan geçen kanal ayırıyor. Bu kanalda yayalar için dubalar üzerinde açılıp kapanma özelliğine sahip dünyanın en uzunu olarak bilinen Kraliçe Emma köprüsü bulunuyor. Birde araç geçişi için Kraliçe Juliana Köprüsü var ki sudan yüksekliği 56 metre. Neden küçük bir adada böyle bir köprü var derseniz deniz kulakçığı denilen kanala Kruvaziyer gemilerinin ve petrol tanker gemilerinin girebilmesi için.

1634 yılında Hollanda’lıların İspanyol’lardan ele geçirdiği Punda’da Hollanda mimarisi, 1707’de kurulan Otrabanda’da ise Latin Amerika havası daha hakim. Bu havayı aşağıdaki ev fotoğraflarında görebilirsiniz.

Halkın çoğunluğu Afrika kökenli olup Arap, Çin, Hint, Avrupa, Kolombiya ve Venezuela kökenli kişilerde var. Halk Afrika’nın ve Güney Amerika’nın tüm renklerini taşıyor. Adanın ortalama sıcaklığı 26-28 derece. Yıl boyunca ılık ve güneşli. Halkın dili % 80 oranında Papiemento. Bu dilin kökeni Batı Afrika kıyılarındaki Portekiz sömürgelerinden geliyor. Ayrıca halkın %80’i Katolik Hristiyan. Curacao ekonomisi diğer Karayip ülkelerine göre turizme daha az bağımlıdır. Şöyle ki Uluslararası ticaret, Nakliye hizmetleri, petrol arıtımı ve depolaması yapılmaktadır. Haziran 2017’de Cruise Critic tarafından Güney Karayipler’deki en iyi yolculuk hedefi seçildi.

Ada ile ilgili araştırma yaparken bulduğum birkaç ilginç anekdotu paylaşmak isterim:

Türkiye’de bir dönem Fenerbahçe ve A Milli Takımı da çalıştıran 73 yaşındaki teknik direktör Guus Hiddink'in 2020 Eylül ayında Curaçao Milli Takımı’nın başına geçmiş.

Ayrıca adını bu adadan alan Curaçao isminde mavi rengi olan portakal çiçeği likörü var, hafif şekerli kokteyl yapımında kullanılan bir içki.

Ayrıca 2020 Atlantik Kasırga Sezonunda Eylül ayında benim ismimde bir kasırga geçmiş yani Ömer Kasırgası.

Evet şimdi gelelim dalış kısmına; Kaldığımız otel :Captain Don’s Habitat Curaçao . Tek ve 2 katlı villa, apart, süit ve bungalov odalardan oluşan bir tesis. Burası dalış oteli. Gelenlerin çoğunluğu bu amaçla geliyor. Ama dalmayanlar içinde havuzu ve sosyal imkanları var.

Biz Curaçao’ya gitmeden önce özellikle 1996 senesinde Cesar Douglas gibi ismi olan ve adaya zarar veren yüzlerce kasırganın Curaçao deniz yaşamını mahvettiğini bilmiyorduk. Maalesef burada mercanlar çok zarar görmüştü ve deniz yaşamı o kadar canlı değildi. Ama biz yine de fotoğraf çekmeye çalıştık. Özellikle Noel ağacı solucanları, dev varil süngerleri, mürenler, karavidalar, ok yengeç, dikenli istakoz, anemon karidesleri, taş balıkları gibi. Örnekler aşağıda:

Böylece bir gezinin daha sonuna geldik. Sizi Pasifik gün batımı fotoğrafları ile başbaşa bırakıyorum.


ÖMER SUHA TOPALAK


36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page